Trycktekniker

Beroende på vad du ska trycka för något så används olika tekniker för att trycka. Vi förklarar här de vanligaste tryckteknikerna och de som du kan tänkas använda dig av om du skickar iväg något för tryck hos ett tryckeri.

printingTryck eller kopiering – Svart/Vitt

Har du mycket text och bilder som inte behöver vara i färg är det nog detta du ska anvä’nda dig av. Priset är förhållandevis lågt från få kopior upp till större upplagor. Är det frågan om foldrar eller reklamblad så passar denna teknik.

Tryck eller kopiering – Färg

Här är tekniken om du har färgbilder eller vill ha flerfärgstryck för att få diagram eller annat att framstå bättre i tryckt form. Att trycka i färg ger en lite gladare framtoning på din trycksak.

Tryck i storformat

Passar för banderoller, så kallade roll-ups, affischer eller material som ska användas som dekoration vid mässor och utställningar.

Offset-tryck enfärgat

Detta används för att trycka till exempel logotyper i en speciell färg på ett brevpapper eller kuvert. Även visitkort kan tryckas på detta sätt..

Offset-tryck i flera färger

Detta lämpar sig om man trycker större upplagor av till exempel fotografier i färg, vid större upplagor räknas två tusen ex och mer. Det är därefter man kan räkna det som lönsamt.