Bli publicerad

Går du i tankarna på att du vill få något du skrivit publicerat och utgivet av ett förlag? Då är du i gott sällskap, för det är ganska så många som är precis som du och vill detsamma. Men hur ska man gå tillväga, det ska vi fundera på i denna artikel.En del av tipsen vi kommer med är inspirerade av innehållet på Debutantbloggen som också skrivit om ämnet.Rätt genre – Vårt första tips är att du måste välja rätt genre som du ska skriva i. Men vilken är då rätt genre kan man ju fundera över. Det finns lite olika sätt att komma fram till detta, men det som vi tycker är de allra viktigaste är följande:

  • Vad har du personligen för unika kunskaper att använda i skrivandet? Har du du något specialämne som intresserar dig och som du brinner, ja då har du där en första fingervisning om vad det är du ska skriva om. Det finns ett uttryck som lyder att du ska gräva där du står, och detta sätter fingret bra på hur du ska tänka. Det är bra att försöka hitta sin egen nisch, många idéer har redan förverkligats. Med det sagt så ska det förstås inte hindra dig att skriva den där kriminaldeckaren du alltid drömt om – men i utgivningshänseende kan det bli svårare.
  • Det andra är att se över hur marknaden ser ut. Liksom många andra branscher så går bokbranschen i trender. Ett tag finns det vad som kan tyckas som ”hur många som helst” inom deckargenren, och något år senare kan det vara fantasy som är trendigt. Ett tips är att se vilka genrer som blivit populära i andra länder men ännu inte kommit att bli det i Sverige. Är det någon av dessa som passar dig så har du där ett givet val.

Rätt förlag – Att välja rätt förlag är inte heller det så väldans konkret. Vilket är egentligen rätt förlag. Det är svårt att veta på förhand, men ett tips är att skicka dina manus till förlag som har gett ut liknande böcker tidigare eftersom det då antyder att förläggare på förlaget tycker om den typen av böcker. Det är dock inte alltid så lyckat om förlagen inte uppskattar konkurrens mellan de författare de ger ut.Ett annat tips är en tjänst på nätet, en hemsida vid namn www.vulkanmedia.se är ett förlag där man de facto frångår hela den problematiken man kan ha som författare som vill bli utgiven. Håller du dig inom riktlinjerna för vad man får skriva så ger dom också ut din bok mot betalning. Dom erbjuder flera olika varianter av tjänsten, bland annat den vi länkade till här ovan, något som kallas för distributionspaketet. Det innebär att din bok ges ut på precis samma villkor som en för en etablerad författare. Den kommer också att gå att köpa i välkända bokhandlar på nätet som Adlibris, Cdon och så vidare. Ett bra sätt att frångå problematiken med att hitta en förläggare som är beredd att publicera dig.Lite flyt – Till sist kan vi väl också nämna också att för att bli publicerad av en förläggare (om man inte väljer föregående tips då) så krävs också en del flyt. Det räcker inte alltid med ett bra manus, du måste hitta just rätt förläggare som tycker om din bok, det måste finnas utrymme för det förlaget att ge ut din bok vid tillfället – och så vidare. Men känner du att du har ett bra manus – ge aldrig upp!